Turkinhoito

 

Barbetin turkin hoito herättää paljon kysymyksiä ja myös paljon erilaisia vastauksia. Joidenkin mielestä turkki on helppohoitoinen ja toisten mielestä taas vaikeahoitoinen.

Turkinhoitoon liittyviä tapoja on useita, joista kukin soveltaa parhaiten oman koiran turkin laatuun sopivaa menetelmää.

Barbetin turkista ei lähde samaan tapaan karvaa kuten useimmilla koiraroduilla. Lyhyestä turkista karvanlähtöä ei havaitse juuri lainkaan. Pitkästä turkista irtoaa joskus hieman kuollutta karvaa koiran rapsuttaessa itseään. Karva ei tartu juurikaan tekstiileihin, kuten lyhytkarvaisten koirarotujen karvat. Barbetin turkki ajellaan tai leikataan 1-3 kertaa vuodessa. Yksilöiden välillä turkinlaadussa on eroja. Turkki voi olla hyvin tiivistä kiharaa (kuten espanjanvesikoiralla) tai hiukan laineilevaa (kuten portugalinvesikoiralla). Karvan väri vaikuttaa myös turkin laatuun. Turkki voi pitkäksi kasvaessaan muodostaa nyörejä.

 

Turkki muuttuu iän myötä pehmeästä pentukarvasta karkeammaksi. Pentuturkkia kannattaakin lyhennellä, jotta karvanlaatu paranee. Pennun turkin voi trimmata jo 4 - 6 kk iässä. Trimmatessa turkki leikataan lyhyeksi, paitsi ei päästä eikä korvista. Periaatteessa barbetin turkin voi antaa kasvaa niin pitkäksi kuin haluaa, mikäli turkki pysyy takuttomana ja huopaantumattomana. Barbetin turkki on tyypillisesti erittäin paksu ja alkaa muodostaa paakkuja ja huopaantua vanhetessaan. Jos turkki on pitkään huopaantunut, koiralle tulee iho-ongelmia. Tämän vuoksi on tärkeää, että huopaantunut turkki ajetaan lyhyeksi ja näin helpotetaan koiran oloa. Iho ei pääse hengittämään huopaantuneen karvan läpi ja tällöin iho alkaa oireilla ja pahimmillaan tulehtua.

Barbetin ruokavalion tulee sisältää tarpeeksi rasvaa, jotta turkista kasvaa kiiltävä ja elinvoimainen. Pesuaineita ei kannata käyttää kovin usein, koska ne kuivattavat ihoa ja turkkia.

Korvakarvat

Barbeteilla kasvaa karvaa myös korvien sisäpuolella. Karvan kasvaminen ja sen nyppimistarve vaihtelee eri yksilöillä. Korvakarvojen nyppiminen kannattaa opettaa koiralle heti pennusta alkaen, pennun vastarinnasta huolimatta. Korvakarvoja tulee harventaa säännöllisesti. Kun korvakäytävästä poistaa karvoja pikkuhiljaa, ne eivät pääse "rehottamaan". Runsas korvakarvoitus voi tukkia korvakäytävää ja aiheuttaa korvatulehduksia. Säännöllinen nyppiminen on siinä mielessäkin tärkeää, että karvojen poisto pikkuhiljaa ärsyttää korvakäytävää vähemmän.

 

Turkin pituudesta

Rotumääritelmän mukaan turkin pituutta ei ole määritelty. Barbetin turkki kasvaa noin 1-2 cm kuukaudessa. Näyttelyissä tuomarit arvostavat usein runsasta turkkia. Kotikoiralla turkin voi pitää vaikkapa aina lyhyenä.

Vinkkejä turkinhoitoon

Lyhyt turkki on varsin helppo eikä sille tarvitse tehdä juuri muuta kuin pestä silloin tällöin. Turkkia voi leikata sekä saksilla, että trimmauskoneella. Trimmauskoneella leikkuujälki on siistimpää, mutta turkin paksuus voi aiheuttaa leikkuuongelmia paremmallakin trimmauskoneella. Pitkää turkkia trimmatessa kannattaa lyhennys tehdä ensin saksilla. Leikatessa turkkia pään ja korvien karvat kannattaa jättää pidemmäksi, jos haluaa käydä näyttelyssä myöhemmin. Korvien taakse ja kainaloihin muodostuvat paakut voi leikata irti saksilla. Jos haluaa että kihara turkki muodostaa nyörejä, turkkia ei kannata harjata auki. Takkuuntumisen ehkäisemiseksi turkin voi myös kammata esim. villakoirakammalla auki. Harjaaminen avaa turkin kiharan rakenteen täysin auki, jolloin tuloksena on puudeliturkki. Kastelemalla turkin perusteellisesti  kiharat palautuvat entiselleen.

Barbetin turkin voi pestä niin useasti kuin on tarpeen mutta päivittäisen shampoon käyttäminen ei ole suositeltavaa. Liian usein käytettynä shampoo kuivattaa sekä ihoa että turkkia. Kurakeleillä useimmiten riittää pelkkä huuhtelu. Turkkia pestäessä kannattaa muistaa, että turkki on laadultaan ”villava” joten pesuvetenä kannattaa käyttää haaleaa vettä. Haalea vesi estää turkin huopaantumisen.

Allergiselle sopiva rotu?

Vesikoirille tyypillisesti barbetin turkista ei juuri irtoa karvaa. Koirarotuja joista ei lähde karvaa mainostetaan joskus virheellisesti sopivan hyvin allergiselle. Allergiaa ei aiheuta karva vaan proteiinit, joita esiintyy koiran hilseessä ja syljessä. Barbetin hilse on joillekin koira-allergisille ongelmatonta. Rotua ei kuitenkaan voi pitää takuuvarmasti allergiavapaana, sillä eroja on sekä ihmis- että koirayksilöiden välillä.