Rotutietoa

Barbet on iloinen ja luotettava kumppani, rauhallinen, mukava ja koira joka oppii nopeasti uusia asioita, joskus jopa liiankin nopeasti, ainakin niitä huonoja tapoja : )

Barbet on myös luonteelta erittäin rauhallinen ja maltillinen mutta tarvittaessa vauhtia ja energiaa riittää vaikka muille jakaa. Se ei ole aggressiivinen eikä arka. Barbet kiintyy hyvin omistajaansa. Barbet on erittäin seurallinen koira joka viihtyy sekä ihmisten että muiden koirien kanssa. Sekä nartut että urokset tulevat erittäin hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

Barbet valloittaa sydämen niin nopeasti ja hellästi, että ennen kuin omistaja huomakaan hän on barbetin lemmikki, ei toisin päin niin kuin asian kuuluisi olla. Barbet ei ole ainoastaan luotettava ystävä myös ahkera ja oppivainen työntekijä, kaikki yhdessä paketissa!

 

Ulkomuoto

Barbet on keskikokoinen rotu, urokset 58 – 65 cm ja nartut 53 – 61 cm. Barbetin turkki on hyvin paksu ja villava. Se voi olla laineikas tai kihara nyörejä muodostava. Barbet kestää hyvin kylmää ja pystyy työskentelemään jopa jäisessä vedessä.

Barbet voi olla väriltään yksivärinen musta, harmaa, ruskea, kellanruskea, hiekanruskea, valkoinen tai kirjava. Kaikki kellanruskean ja hiekanruskean sävyt ovat sallittuja. Myös kirjavuus on sallittu.

Barbetin rotumääritelmä ja sen tulkintaohje

Luonne

Barbet on rotumääritelmän mukaan tasapainoinen, ei aggressiivinen eikä arka. Se kiintyy hyvin omistajaansa ja on hyvin sosiaalinen. Barbet rakastaa vettä. Hyvän hermorakenteensa ja tasapainoisen luonteensa ansiosta barbet omaa hyvän toimintakyvyn. Se on temperamenttinen ja sopeutuu nopeasti uusiin tilanteisiin ja ympäristöihin.

Barbet ei ole tyypillisesti terävä tai puolustushaluinen. Barbetilta löytyy kuitenkin taisteluhalua ilman että se perustuu aggressioon (leikkihalua). Seurallisena koirana ja omistajaansa kiintymisen vuoksi barbeteilla saattaa ilmetä eroahdistusta yksinjäädessään. Tämä seikka tulisikin ottaa hyvin huomioon pentua koulutettaessa.

Käyttö

Barbet kuuluu FCI ryhmään 8: Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat. FCI:n rotumääritelmään tehtiin muutoksia viimeksi 29.3.2006 (Ryhmä: 8 FCI:n numero: 105 Hyväksytty: FCI 9.5.2006 SKL-FKK 11.9.2007).

Barbet sopii hyvin aktiiviseksi harrastus- ja seurakoiraksi. Sopivia harrastusmuotoja ovat mm. agility, flyball, koiratanssi, koirajuoksu (canicross), metsästys, jäljestäminen (MEJÄ), näyttelyt, pelastuskoiratoiminta (PEKO), tottelevaisuuskoulutus (TOKO) ja vesipelastus (VEPE).

Barbet voi osallistua spanielien taipumus- ja metsästyskokeisiin. Ranskassa barbetin taipumuksia mitataan sikäläisellä taipumuskokeella jota kutsutaan TAN-testiksi. Lisäksi Ranskassa järjestetään metsästyskokeita nimellä BCE-testi.

 

Barbet Suomessa

Ensimmäinen barbet tuotiin Suomeen vuonna 2002. Populaatio on kasvanut tasaisen hitaasti rodun tunnettavuuden lisääntyessä. Rotuyhdistys perustettiin vuonna 2007.