Pennunostajalle

 


Harkitsetko barbet-pennun hankintaa?

Uuden perheenjäsenen hankkiminen on vastuullista toimintaa

Kun hankit koiranpennun, uuden perheenjäsenen, kotiisi, mieti tarkkaan minkälaista toimintaa tuet! Varmista, että kasvattajalla on erinomainen roduntuntemus ja hän on hoitanut asiat mallikkaasti koko pentuiän antaen pennuille ruuan, madotusten yms. lisäksi myös niiden tarvitseman virikkeistämisen ja sosiaalistamisen.

Älä epäröi kysyä kasvattajalta pentueeseen ja sen sukuun liittyviä tietoja, sinun pitäisi myös voida tavata pentueen emää ja nähdä millaisissa oloissa pentue on kasvanut. Vastuullinen kasvattaja on vain tyytyväinen huomatessaan, että myös pennun ostaja on harkitseva ja kiinnostunut pentueen oloista.

Koirarotujen ja niiden ominaisuuksien kirjo on niin suuri, että kaikille oikein perustein koiraa harkitseville löytyy todennäköisesti se juuri oikea rotu. Valinnan mahdollisuuksien laajuuden vuoksi sopivan rodun löytymisen eteen kannattaa kuitenkin tehdä töitä. Oikean rodun valinta takaa parhaiten sen, että yhteiselämä sujuu sekä omistajan että koiran kannalta useita vuosia parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikäli harkitset barbettia, tutustu alla olevien linkkien kautta rodun ominaisuuksiin ja omistajien kokemuksiin.

Usein kysytyt kysymykset
Barbetin omistajien kokemuksia esim. luonteesta, turkinhoidosta, sopivuudesta allergisille, koulutettavuudesta ja käyttöominaisuuksista.

Jalostuksen ohjeet ja säännöt
Pentua harkitsevan kannattaa olla perillä rodun jalostusohjeista, jotta voi valita vastuullisen kasvattajan. Barbetin jalostusta ohjaa:

Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma PEVISA
Rodun PEVISA sääntöjen täyttyminen vaikuttaa pentujen rekisteröintiin.

Barbetin jalostuksen toimintaohje
Jalostuksen toimintaohjeella pyritään pitämään rodun kasvatus korkealla tasolla. Toimintaohjeen kriteereiden täyttyminen ei ole vaatimuksena pentujen rekisteröintiin, mutta pentueet, joiden vanhemmat täyttävät toimintaohjeen kriteerit, saavat siitä merkinnän pentuvälitykseen.

Barbetin JTO
Jalostuksen tavoiteohjelma on kuuden vuoden välein päivitettävä tuhti tietopaketti rodun tilanteesta. Siinä on esitetty mm. rodun historiaa, nykyistä tilannetta ja tulevaisuuden näkökohtia mm. terveyden ja populaation monimuotoisuuden kannalta.

Terveys
Täysin tervettä koirarotua ei ole olemassa, vaan kaikilla roduilla on niille tyypillisiä perinnöllisiä vikoja ja sairauksia.  Barbet ei ole erityisen sairas rotu, mutta sillä esiintyy joitain vakavia ja lieviä ainakin osin perinnöllisiä sairauksia. Niistä löydät lisää tietoa täältä.

Pentuvälitys ja kasvattajalista
Pentuvälityksestä löytyy suunnittella olevia ja jo syntyneitä pentueita. Rodun harvalukuisuuden vuoksi pentuja ei ole aina saatavilla. Kasvattajiin kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin, ja varatua myös siihen, että pentua voi joutua odottamaan useita kuukausia.
Yhdistyksen jäsenkasvattajien yhteystietoja