Tervetuloa Barbet Finland ry:n sivuille

Barbet Finland ry on valtakunnallinen rotuyhdistys joka on perustettu vuonna 2006. Yhdistyksen tarkoituksena on kannustaa barbet-kasvattajia noudattamaan rotumääritelmää ulkomuodon ja käyttöominaisuuksien osalta sekä tekee kaiken voitavansa rodun kehittämiseksi ja pitämiseksi korkeatasoisena.

Nettisivujen päivitys

Yhdistyksen nettisivuja päivitetään, joten sivurakenne ja ulkonäkö voivat poiketa totutusta. Tavoitteena on kuitenkin tässä vaiheessa pitää sivut toiminnassa päivityksenkin aikana. Myös uutta ja päivitettyä sisältöä on luvassa. Pahoittelemme päivityksestä mahdollisesti aiheutuvia haittoja.

Päivitetty JTO vuosille 2016-2020

Suomen Kennelliiton suosituksesta rotujen JTO- ja PEVISA-ohjelmat ovat jatkossa voimassa yhtenevän ajanjakson. Barbetien jalostustoimikunta on päivittänyt Jalostuksen tavoiteohjelman taulukoiden ja tilastojen osalta. Päivitetty JTO on hyväksytty Jalostustieteellisessä toimikunnassa ajalle 1.1.2016-31.12.2020. Uusi PEVISA-ohjelma on voimassa saman ajan.

Päivitettyä JTO:aa pääsee lukemaan seuraavasta linkistä.

JTO vuosille 2016-2020

Uusi PEVISA hyväksytty, voimaan 1.1.2016 alkaen

Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma (PEVISA) on hyväksytty SKL:n jalostustieteellisessä toimikunnassa ja se astuu voimaan 1.1.2016. Uudessa PEVISA:ssa tiukennettiin lonkka- ja silmätarkastusta koskevaa sääntöä sekä muutettiin ulkomaisia uroksia koskevaa poikkeuslupaa. Alla uusi PEVISA, jossa muutokset näkyvät kursiivilla:

Pentujen vanhemmista tulee astutushetkellä olla lonkkakuvauslausunto, kyynärkuvauslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto.
Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste D. Lonkkakuvaustuloksen C tai D saanut koira voidaan parittaa vain tuloksen A tai B saaneen koiran kanssa.
Silmätarkastuslausunto ei astutushetkellä saa olla 24 kk vanhempi.
Yksittäiselle koiralle rekisteröidään korkeintaan 15 jälkeläistä. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan.
Samalle yhdistelmälle rekisteröidään vain yksi pentue.
Ulkomaisia uroksia koskeva koirarekisteriohjeen kohdan 9 mukainen pysyvä poikkeuslupa:
Ei vaadita kyynärnivel- eikä silmätarkastuslausuntoa. Lonkkaniveldysplasiaan liittyvät vaatimukset, jälkeläisrajoitus ja uusintayhdistelmien kielto koskevat ulkomaista urosta.

Ulkomuototuomarikoulutukseen haussa koiria

Suomen Spanieliliitto järjestää ulkomuototuomarien erikoiskoulutuksen roduille barbet,
lagotto romagnolo ja wetterhoun (friisinkoira) to 21.5.2015 klo 18.00 alkaen Renkomäen hallissa, os. Simolankatu 2, 15680 Lahti.

Tilaisuuteen etsitään 2-3 koiraa/rotu. Esitettävien koirien pitäisi olla
hyviä rotunsa edustajia ja mukana molempaa sukupuolta. Barbetit toivotaan esitettävän rodunomaisessa turkissa ja koiralla olisi hyvä olla ERI-laatumaininta näyttelystä.

Ilmoittautumiset mahdollisimman pikaisesti osoitteeseen jalostus (at) barbet.fi.

Jalostuskatselmus 25.-26.7.2015 Hämeenlinnassa

Paikkana Hämeenlinnan Kennelkerhon maja Kennelhovi. Katselmuksen suorittaa Markku Santamäki. Järjestämiskulujen kattamiseksi katselmuksen hinta on 10 €/koira. Ilmoitautumiset osoitteeseen jalostus (ät) barbet.fi. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Mitä osallistuvilta koirilta vaaditaan?

  • Riittävä ikä. Tarkoituksena on saada kuva rodun tilanteesta, joten koirien tulisi olla täysikasvuisia. Alaikäraja katselmuksessa on näin ollen 18 kk.
  • Voimassa olevat rokotukset Kennelliiton määräysten mukaan (rokotustodistus mukaan!)
  • Tunnistusmerkintä (mikrosiru tai tatuointi) ja rekisteritodistus koiran identiteetin toteamiseksi.
  • Turkin pituus tulisi olla riittävä (noin 3 cm), jotta karvan laadun voi arvioida. Koira voi olla ”koti-” tai ”käyttötrimmissä”, mutta huolehdithan siitä, että se on puhdas ja takuton.
  • Juoksuinen narttu voi osallistua katselmukseen, mutta ilmoitathan asiasta järjestäjille, jotta asia voidaan ottaa huomioon esim. koirien arviointijärjestyksessä.
  • Tarttuvaa tautia sairastava koira ei saa osallistua katselmukseen.
  • Kantavien ja synnyttäneiden narttujen osalta noudatetaan Kennelliiton yleistä ohjeistusta, eli kantava narttu 30 vuorokautta ennen laskettua aikaa (laskettu aika = 63 vrk ensimmäisestä astutuksesta) ja synnyttänyt narttu alle 75 vrk synnytyksen jälkeen.
  • Koiran tulee hyväksyä vieraan ihmisen käsittelyä niin, että se voidaan arvioida.

Lisätietoja jalostuskatselmuksesta täältä.