Tervetuloa Barbet Finland ry:n sivuille

Barbet Finland ry on valtakunnallinen rotuyhdistys joka on perustettu vuonna 2006. Yhdistyksen tarkoituksena on kannustaa barbet-kasvattajia noudattamaan rotumääritelmää ulkomuodon ja käyttöominaisuuksien osalta sekä tekee kaiken voitavansa rodun kehittämiseksi ja pitämiseksi korkeatasoisena.

Kutsu barbettien rotukohtaiseen neuvotteluun ja sääntömääräiseen vuosikokoukseen, 31.1. Helsinki

Rotuneuvottelussa käsitellään esitettyjä ehdotuksia PEVISA-sääntöjen tiukennukseksi lonkkien raja-arvojen, silmätarkastusten voimassaoloajan sekä ulkomaisia uroksia koskevan poikkeuslupasäännön osalta.

Sääntömääräisten asioiden lisäksi yhdistyksen vuosikokouksessa päätetään esitetäänkö, ja missä muodossa, rotujärjestölle ja Kennelliitolle päätettäväksi uudet PEVISA-säännöt.

Tervetuloa!

Barbettien jalostustoimikunta ja Barbet Finland ry:n hallitus

Lue tarkempi kokouskutsu_2015

 

Barbet-urokset hoi

Asuuko kotonasi yli kaksi vuotias terve ja hyväluonteinen barbet-uros? Oletko miettinyt, että koiraasi voitaisiin käyttää jalostukseen? Barbet-populaatio on pieni ja kaikki terveet hyväluonteiset koirat ovat potentiaalisia jalostuskoiria näyttely- tai koemeriiteistä riippumatta. Toivottavaa olisi, että urokselta löytyisi PEVISA-ohjelman mukaiset terveytutkimustulokset (lonkat, kyynärät, silmät), kun se lisätään jalostusuroslistalle. Se ei ole kuitenkaan välttämätöntä. Tutkimustulosten tulee kuitenkin olla voimassa mahdollisella astutushetkellä. Mikäli haluat lisätietoja tai lisätä oman koirasi listalle, olethan rohkeasti yhteydessä jalostustoimikuntaan spostilla jalostus @ barbet.fi

PEVISA-ohjelma pysyy ennallaan

Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma (PEVISA) jatkuu ja pysyy ennallaan. Pentujen vanhemmista tulee astutushetkellä olla lonkkakuvauslausunto, kyynärkuvauslausunto ja voimassa oleva silmätarkastuslausunto. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste D. Silmätarkastuslausunto ei astutushetkellä saa olla 36 kk vanhempi.
Yksittäiselle koiralle rekisteröidään korkeintaan 15 jälkeläistä. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaisuudessaan.
Samalle yhdistelmälle rekisteröidään vain yksi pentue. Koirarekisteriohjeen kohdan 9 mukainen ulkomaisia uroksia koskeva poikkeuslupa säilyy nykyisin ehdoin.
Hyväksytty ohjelma on voimassa 1.1.2015 – 31.12.2018.

Ensi vuoden Rotukohtaisessa neuvottelussa tullaan käsittelemään esitettyjä ehdotuksia em. PEVISA-sääntöjen tiukennukseksi. Asiasta tiedotetaan myöhemmin.

Epilepsiatutkimus jatkuu

Barbettien epilepsiatutkimus Helsingin Yliopiston koirien geenitutkimuksessa jatkuu. Barbeteilla esiintyvän epilepsian periytymismallia ei vielä tunneta, ja mitä monimutkaisempi se on, sitä enemmän tutkimusta ja näytteitä sen selvittämiseksi mahdollisesti tarvitaan. Tutkimus on aktiivista ja siinä testataan useita eri mahdollisuuksia ratkasun löytämiseksi. Kaikkien barbettien näytteet ovat tervetulleita tutkimukseen. Epileptisten koirien osalta olisi tärkeää päivittää tietoja  sähköistä lomaketta käyttäen tai sähköpostitse (lgl-kyselyt(at)helsinki.fi).

Tutkimusryhmä toivoo nyt lisäksi myös tietoja yli 7-vuotiaista barbeteista, joilla ei ole ollut epilepsiaan viittaavia oireita ja joilta on otettu aiemmin verinäyte. Ilmoitus tutkimusryhmälle yli 7-vuotiaista terveistä on helpoin tehdä sähköpostitse em. osoitteeseen (ilmoita koiran rotu, nimi, rekisterinumero, syntymäaika ja tieto ettei epileptisiä oireita ole ollut).

Lisätietoja

SPANIELIEN TAIPUMUSKOE LAPINJÄRVELLÄ 16.8.2014

Kokeen järjestäjät: Barbet Finland Oy ja Espanjanvesikoiraharrastajat ry
Kokeen tuomari: Veli Nurminen

Tulokset:
barbet Pessintassun Dice FI26833/13, omistaja Riikka Orti, hyväksytty SPA1
walesinspringerspanieli Dirlian Vitamin D FI53676/11, omistaja Jutta Kääpä, hylätty SPA0
espanjanvesikoira Ay Picaro Niebla FI23956/12, omistaja Pia Imeläinen, hylätty SPA0
sussexinspanieli Joki of Yachtman’s Lodge FI56217/10, omistaja Susanne Kalpus, hylätty SPA0
espanjanvesikoira Gotcha Maniara FIN39673/06, omistaja Katri Örn, hyväksytty SPA1
barbet Poppenspäler’s Ines LOF81221/0, omistaja Heidi Syri, hyväksytty SPA1
walesinspringerspanieli Dirlian Vanilla Twist FI53680/11, omistaja Maarit Ruotsalainen, hyväksytty SPA1
barbet Tyynelän Jente’s Mon Petit Ami FI27110/13, omistaja Carina Weckström, hyväksytty SPA1
espanjanvesikoira Milla Marina Ensenada FI42834/11, omistaja Marjo Saarinen, hyväksytty SPA1

Onnittelut kaikille uusille SPA-koirille!